Op 8 september zal het exact 80 jaar geleden zijn dat de MS Oranje in Amsterdam te water gelaten werd. Het Scheepvaartmuseum staat hierbij stil met de opening van de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd. In het kader hiervan zal een boek met dezelfde titel worden uitgegeven waarin o.a. historica Anita van Dissel het verhaal van de Oranje vertelt.
De tewaterlating in 1938 door koningin Wilhelmina was een groot evenement met ruim 10.000 genodigden. De Oranje was destijds het grootste, mooiste en snelste passagiersschip dat ooit op een Amsterdamse werf was gebouwd. Ze was bedoeld voor de lijnvaart op Nederlands Indië, maar heeft door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog slechts één reis kunnen volbrengen. Nadat ook Nederland bij de oorlog betrokken raakte, werd het schip omgebouwd tot een drijvend hospitaal voor gewonde militairen. Tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd vervoerde de Oranje enkele duizenden Indische Nederlanders naar hun nieuwe ‘vaderland’.
In de naoorlogse periode kreeg de lijnvaart zware concurrentie van de opkomende burgerluchtvaart. Het was dan ook niet haalbaar voor de Oranje om haar oorspronkelijke taak te blijven uitvoeren. Een verbouwing tot cruiseschip in 1958 kon ook geen uitkomst bieden en zes jaar later werd de Oranje verkocht aan een Italiaanse rederij. Een hevige brand leidde ertoe dat het schip in 1979 in de Stille Oceaan roemloos ten onder ging.
Kijk voor meer informatie op de website van Het Scheepvaartmuseum en de website van uitgeverij WBOOKS.