Museumschip ex-Hr.Ms. Mercuur

Officiershut op de ex-Hr.Ms. Mercuur

Museumschip ex-Hr.Ms. Mercuur is een project van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. In september 2017 heeft de stichting het schip overgenomen van de Koninklijke Marine, in geheel ontmantelde staat na een grondige asbestsanering. Het is gebouwd als oceaanmijnenveger en uiteindelijk lange tijd in gebruik geweest als torpedowerkschip. Het schip is toegankelijk voor publiek. Meer informatie

Bij de overname was het schip van binnen geheel kaal en er bevonden zich geen elektriciteit-, drinkwater-, verwarmings- en toilet/rioolsystemen meer aan boord.

Met veel vrijwilligers wordt sindsdien op diverse plaatsen aan boord gewerkt om in eerste instantie het schip leefbaar te maken door alle systemen weer opnieuw aan te brengen en tegelijkertijd op te knappen en geschikt te maken voor publiek. Het schip is inmiddels meerdere dagen in de week toegankelijk voor publiek en heeft ook regelmatig schoolklassen op bezoek.

De museale doelstelling is in eerste instantie om een marineschip te tonen in al zijn aspecten en vervolgens middels thema-tentoonstellingen permanente collecties en inrichtingen te verwezenlijken die inzicht geven in het torpedobedrijf, de mijnendienst, de relatie tussen de Koninklijke Marine, de Vlissingse scheepswerven en de stad Vlissingen in de loop der tijden.