Nationaal Baggermuseum

NBM foto knopen en splitsen

In het Nationaal Baggermuseum wordt tijdens de voorjaarsvakantie een workshop knopen, steken en splitsen georganiseerd. Een knoop is een middel om van een touw een werktuig te maken. In de scheepvaart en de baggerwereld worden knopen op verschillende manieren gebruikt. Geen baggeraar kan zonder de kennis van knopen of steken die nodig zijn bij het afmeren van schepen of het hijsen van een vlag en het repareren van gebroken draden.

De jeugd, maar ook volwassenen, kunnen tijdens de voorjaarsvakantie in het Nationaal Baggermuseum aan de hand van voorbeelden en instructies leren hoe het werkt. Er is voldoende touw aanwezig om te oefenen. De workshop wordt gehouden op 24, 27 en 28 februari en 1, 2 en 3 maart van 14:00 tot 15:00 uur. Er is voldoende tijd over om in het Baggermuseum rond te kijken of de tentoonstelling “Building with Nature” te bezoeken waarin onder meer de Marker Wadden, de Zandmotor en het Wervenpark in Dordrecht te zien zijn.
De kennis van knopen, steken en splitsen is onmisbaar in de scheepvaart, maar deze techniek komt “aan de wal” evengoed van pas. Leuk om te leren. In het Baggermuseum “steek” je er altijd wat van op. Wie laat zien dat zij/hij het kan ontvangt het certificaat voor de beste knopenspecialist.