National Geographic duikt naar VOC-schip Rooswijk, 19 augustus 22.30 uur

national geographic

In de première van ‘Drain The Oceans’ duikt National Geographic zondagavond naar de resten van het Nederlandse VOC-schip ‘De Rooswijk’. Het schip strandde in 1740 in Het Kanaal voor de kust van Engeland en tussen de wrakstukken is een grote hoeveelheid zilvermunten aangetroffen. Klik hier om de promo te bekijken. Smokkelwaar

Door de munten op te duiken en de vindlocatie te registreren, ontdekt een team van Nederlandse en Engelse onderzoekers hoe geld in de Gouden Eeuw door de bemanning werd meegesmokkeld op de lange reis naar de koloniën.

Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed leidde de expeditie naar ‘De Rooswijk’ en is in de aflevering van ‘Drain The Oceans’ te zien. Manders: “De opgraving van ‘De Rooswijk’ was een uitzonderlijke reis terug in de tijd op een van de lastigste plekken om archeologie te bedrijven: de Goodwin Sands. ‘Drain The Oceans’ brengt die complexiteit fantastisch in beeld.”

Ook de Nederlander Matthias van Rossum van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam is in de aflevering te zien. Van Rossum is VOC-expert en onderzoekt de smokkelpraktijken. Van Rossum: “Juist door de combinatie van historisch met archeologisch onderzoek zien we nog beter de werking en het wijdverbreide karakter van deze zilversmokkel.”