Online dialoog koloniale kunst – Maritiem Museum, 26 november

VOC-schip keert terug uit Azië

Het Maritiem Museum Rotterdam gaat de dialoog aan met museumbezoekers en experts over het tentoonstellen van collectie met een koloniaal verleden. Daarom houdt het museum op 26 november een online dialoogmiddag en vraagt bezoekers om hun mening. Een panel bestaande uit diverse deskundigen onder leiding van schrijver Abdelkader Benali zal discussiëren over het tentoonstellen van kunst die de zeevarende geschiedenis toont in volle glorie, in de wetenschap dat deze periode een sterke schaduwkant heeft.

Er zijn meerdere aanleidingen om een dialoog over kunst met een koloniaal verleden aan te gaan. Allereerst de aankomende tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, die het Maritiem Museum in samenwerking met Boijmans van Beuningen vanaf februari 2021 presenteert en zes eeuwen maritieme schilderkunst toont aan het publiek. Een deel van de tentoongestelde werken toont het Nederlandse perspectief van die tijd, maar vertelt niet het hele verhaal met aandacht voor de verschillende perspectieven in de samenleving. En dat is nadrukkelijk wat het museum juist wel wil doen, samen met de stad en z’n bewoners.

De dialoogmiddag is live te volgen via de website van het Maritiem Museum Rotterdam. De uitzending start om 14.00 uur op donderdag middag 26 november. Tevens is het mogelijk om je eigen mening over dit onderwerp voor het evenement in te sturen.
Meer informatie