Opening expositie Zeeslag in Marinemuseum

Schermafbeelding 2017-06-12 om 10.41.45

Het Marinemuseum in Den Helder opent zaterdag 17 juni de nieuwe tentoonstelling ‘Zeeslag!’. In deze tentoonstelling varen en leven bezoekers mee met de opvarenden van twee belangrijke zeeslagen die in 2017 herdacht worden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942). De Tocht naar Chatham wordt dit jaar ook groots herdacht in Engeland. De Slag in de Javazee werd op 27 februari jl. herdacht. Eind 2016 was de Slag veel in het nieuws omdat tijdens een duikexpeditie bleek dat de scheepswrakken van de gezonken Nederlandse schepen waren verdwenen van de zeebodem.

Een zeeslag lijkt soms net een spel. Met de zee als een uitgestrekt blauw speelbord en de schepen als spelstukken. Maar achter die hulzen van hout en staal schuilen honderden zeelieden die hun leven op het spel zetten voor het vaderland. Wat zij delen is hoop. De hoop op een glorieuze overwinning en eeuwige roem. En de hoop op overleven. Michiel de Ruyter is bekend geworden door zijn glorieuze overwinningen. Karel Doorman treft een ander lot. Hij sneuvelt tijdens de Slag in de Javazee. De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd. In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen in het verhaal van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede in 1667. De Slag in de Javazee maakt de bezoeker mee aan de hand van Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).

Van de bezoeker die de Tocht naar Chatham meebeleeft wordt participatie gevraagd. Zo moet er geroeid worden om Fort Sheerness te bereiken en moet de Engelse vloot in brand worden gestoken.

Het tentoonstellingsgedeelte over de Slag in de Javazee staat in het teken van het gedenken van de Slag, waarbij 918 opvarenden van Nederlandse schepen omkwamen. Er zullen diverse objecten afkomstig uit de scheepswrakken van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java te zien zijn en de scheepsbel van de kruiser de Ruyter heeft een centrale plek in de tentoonstelling. Aan de tentoonstelling is een website gekoppeld: www.918keerherdacht.nl. Net als in de tentoonstelling zelf wordt op deze plek steeds een andere overleden opvarende herdacht. Ook kan op de website gezocht worden op naam.