‘Operatie Zwammerdamschepen’ Logboek mei 2021

Museumpark Archeon heeft de poorten op woensdag 19 mei weer geopend! In verband met de resterende covid-maatregelen kunnen de Romeinse Restauratiewerven van `Operatie Zwammerdamschepen’ helaas nog niet open voor publiek. Gelukkig is er voor geïnteresseerden een logboek over de werkzaamheden aan deze schepen. Met in mei 2021 aandacht voor de vernieuwde tentoonstellingsruimte van de Zwammerdamschepen.

Komend vanuit het Romeinse badhuis ziet u als eerste een primeur in de tentoonstelling: de Zwammerdam 3, de 10 meter lange opgeboeide kano. De laatste keer dat deze voor het publiek zichtbaar was, lag hij in het Nederlands instituut voor Scheepsarcheologie (NISA) in Lelystad, de voorloper van Batavialand. Sinds het spectaculaire transport naar Alphen aan den Rijn op 12 oktober 2016 bevindt de Zwammerdam 3 zich op Alphense bodem. Nu maakt de Zwammerdam 3 onderdeel uit van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ om te worden gerestaureerd en gereconstrueerd tot volledig schip, volgens hetzelfde principe als de Zwammerdam 2.

Vervolgens komt u bij het pronkstuk (tot op heden) van `Operatie Zwammerdamschepen’ is natuurlijk de Zwammerdam 2. Wanneer u het schip bezoekt, kunt u het nu nog makkelijker bekijken omdat het platform toegankelijker is gemaakt. Wat een prachtig schip, en zo lang! Maar bij het voorschip is een wereldprimeur: de gereconstrueerde roei-inrichting op het scheepstype `Zwammerdam’.
Meer informatie