‘Operatie Zwammerdamschepen’, logboek

Restauratie Zwammerdam 6

‘Operatie Zwammerdamschepen’ is een initiatief van stichting Museumpark Archeon en 1 Arch/Hazenberg Archeologie.  Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met Batavialand, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Vorst Houtonderzoek, Vakwerk in Hout, Historische Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel, Universiteit Leiden en Saxion Hogescholen.

Huidige staat Zwammerdam 2

De werkzaamheden aan de Zwammerdam 2 gaan gestaag door. De ontbrekende kimdelen zijn gemaakt, geschilderd en geplaatst, net als de leggers. Steeds meer originele delen komen ook op hun juiste plek terecht.
Begin deze winter zal de Zwammerdam 2 afgemaakt kan worden. Naast het plaatsen van originele delen vullen de scheeptimmerlieden de ontbrekende scheepsonderdelen aan.

Vooruitblik op restauratie Zwammerdam 6

Met het afronden van de restauratie van de Zwammerdam 2 in de nabije toekomst, verleggen we de blik naar het volgende schepen, de Zwammerdam 4 en 6. Deze schepen zijn in de jaren 80 van de vorige eeuw behandeld maar nooit aangeboden voor restauratie. Dat betekent dat de houtdelen nog veel van het conserveringsmiddel Polyethyleenglycol (PEG) aan de buitenkant hebben zitten.
Schoonmaken met behulp van warme baden is de traditionele manier van doen maar het Team Restauratie heeft deze zomer met een aantal andere methoden geëxperimenteerd: met stoom en met infrarood. Beide experimenten zijn positief verlopen. Samen met Batavialand wordt nu onderzocht welke methode als beste uit de test komt.

Podcast Tom Hazenberg

In September bracht Tom Hazenberg op allerlei manieren de Romeinse Rijn en maritiem romeinse Rijk voor het voetlicht: themavaartochten over de Romeinse Rijn, lezingen tijdens theatervoorstelling Grens in Park Matilo, Leiden en de Vlietdagen in Leidschendam-Voorburg. En een tweedelige podcast op uitnodiging van Debora d’Hont-Dieleman namens Limes Nederland. Voor wie wil luisteren:

https://www.mijndma.com/delimesleeft/blog/aflevering-12-deel-1
https://www.mijndma.com/delimesleeft/blog/aflevering-12-deel-2