Oproep tot inzendingen voor Roggeveenprijs 2017

Thumbnail_KZGW

De Werkgroep CultuurHistorie (WCH) van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen stimuleert wetenschappelijk onderzoek naar de cultuur en/of geschiedenis van Zeeland en nodigt studenten daarom uit om mee te dingen naar de Roggeveenprijs. Deze tweejaarlijkse prijs wordt in 2017 voor de tweede maal uitgereikt en kent twee varianten.
1. De beste masterscriptie.
2. De beste onderzoekspaper. Deze is niet gebonden aan een bepaalde fase in de opleiding.

In aanmerking komen scripties en papers (in het Nederlands of Engels) die na 1 januari 2015 zijn geschreven en positief werden beoordeeld aan een Nederlandse of Belgische universiteit (minimaal cijfer: 7,5 in Nederland of 15 in België).

De prijs is vernoemd naar vader en zoon Roggeveen, woonachtig in het 17e– en 18e-eeuwse Middelburg. Arent Roggeveen (-1679) was een echte uomo universale: dichter en wiskundige met een buitengewone kennis van sterren- en aardrijkskunde en theorie van de zeevaart. Hij vervaardigde onder meer een atlas van de westkust van Amerika. Zijn zoon Jacob (1659-1729) leidde in 1721 in opdracht van de Amsterdamse kamer van de WIC een expeditie naar de Zuidzee en ontdekte Paaseiland. De veelzijdigheid van vader en zoon Roggeveen laat zien hoeveel mogelijkheden voor onderzoek de cultuur en het verleden van Zeeland bieden.

Spelregels voor de toekenning
1. De inzendingen worden beoordeeld door een driekoppige jury van deskundigen. Bij de beoordeling zal belang worden gehecht aan inhoudelijke kwaliteit, originaliteit en stijl van de teksten.
2. De scriptie of paper dient in een digitale Word-versie vóór 30 september 2017 te worden ingediend bij de WCH en te zijn voorzien van een beknopte aanbevelingsbrief van de begeleider.
3. Indiening geschied door de paper en brief te uploaden op de website van de Roggeveenprijs.

Uitreiking van de prijs
De uitreiking van de Roggeveenprijs vindt plaats in december 2017 tijdens het Roggeveen Symposium. De winnaars ontvangen een bedrag van € 750,- (scriptie) en € 250,- (paper). Het is de bedoeling samenvattingen van de winnende scriptie en paper te publiceren op de website van de WCH met een link naar de elektronische versie online, én in het jaarboek Archief van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. De redactie van Archief behoudt zich wel het recht voor om het document te redigeren. Tevens mogen de genomineerde kandidaten tijdens het symposium hun paper of scriptie pitchen (5 minuten) en houdt de winnaar een wat uitgebreidere inleiding (20 minuten).
Voor meer info: zie www.roggeveenprijs.nl

Contactadres
Werkgroep CultuurHistorie
p/a Dijkstraat 25,
4485 AC Kats
wchzeeland@gmail.com