Overdracht MarkerRondbouw Archief aan Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum - Rondbouw

Het Zuiderzeemuseum heeft zijn collectie uitgebreid met het complete archief van de Vrienden MarkerRondbouw. De rondbouw was het laatst ontstane scheepstype voor de Nederlandse visserij onder zeil. Hiermee vormt het de schakel tussen de zeilende houten visserschepen van de Zuiderzee en de ijzeren motorviskotters van het IJsselmeer.

Er zijn tussen 1934 en 1947 in totaal 34 schepen gebouwd van het scheepstype dat onder meerdere namen bekend was: Marker Rond, Rondbouw, Rondkop, Ronde Schouw en “Spekbak” verwezen allemaal naar het model dat al snel aan populariteit won onder vissers rond de het nieuwe IJsselmeer.

In het archief bevinden zich de gegevens van alle, voor zover bekende, rondbouwen. Het merendeel van de data is afkomstig uit het Nationale Visserijregister. Zaken als visserijnummers, overschrijvingen, scheepsgegevens en namen van vissers dan wel vergunninghouders/eigenaars zijn hierin vastgelegd. De Vrienden MarkerRondbouw hebben deze gegevens aangevuld met allerlei andere relevante documenten en oude foto’s.

Het Zuiderzeemuseum zal in de nabije toekomst het gehele archief van de Vrienden MarkerRondbouw toevoegen aan de eigen website. Geïnteresseerden die willen bijdragen aan de digitale vastlegging van het archief kunnen contact opnemen met het museum via dit email-adres.

Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderzeemuseum.