Podcast IJsselverhalen bundelt de mooiste Rivierverhalen

Ter gelegenheid van de uitgave van de Atlas van de IJssel verschijnt de podcast IJsselverhalen. In de podcast IJsselverhalen zijn de mooiste afleveringen gebundeld van de podcast Rivierverhalen over de IJssel. En er zijn afleveringen toegevoegd waarin de schrijvers van de Atlas van de IJssel aan het woord komen.

De Atlas van de IJssel is een indrukwekkende uitgave waarin oude kaarten worden getoond van alle deelgebieden van de rivier. De oudste kaart is van 1450. De kaarten laten zien hoe het rivierlandschap zich ontwikkelt in de loop van de tijd. Er is zelfs een tijd geweest dat de IJssel driehonderd jaar lang zo laag stond dat scheepvaart onmogelijk was.

Tjirk van der Ziel is een van de schrijvers en samenstellers van de Atlas van de IJssel. Tjirk is sociaal-geograaf en een echte IJsselliefhebber. In IJsselverhalen vertelt hij over het ontstaan van de IJssel in het jaar 550 na Christus. De IJssel geldt als een relatief jonge rivier. Over de wordingsgeschiedenis van de IJssel bestaat overigens nog steeds verschil van mening als het gaat over het jaartal. Omdat geschreven bronnen ontbreken, moet dat worden afgeleid uit jaarringen van eikenbomen bij Zwolle.
Meer informatie