Presentatie onderzoeksrapport naar slavernij, 26 juni

Op woensdag 26 juni zullen in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) de resultaten worden gepresenteerd van een meerjarig onderzoek naar het belang van de Atlantische slavernij voor de Nederlandse economie in de 18e eeuw.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het IISG, de Vrije Universiteit en de Universiteit Leiden en zal voor het eerst een wetenschappelijk onderbouwde en dus toetsbare indicatie geven van het profijt dat Nederland trok van de slavernij. Naast de slavenhandel vallen hieronder ook de handel en verwerking van door slaven geproduceerde goederen.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maakte eerder deze maand bekend dat zij meer aandacht wil voor de ‘zwarte bladzijden’ uit de Nederlandse geschiedenis. Het uitgevoerde onderzoek sluit hier goed op aan en bewijst door middel van nieuwe cijfers het grote belang van op slavernij gebaseerde activiteiten binnen de Nederlandse economie. Er kan zelfs worden gesproken van een essentiële rol waarmee de economie drijvende gehouden werd.

Bij de officiële presentatie zal het onderzoeksrapport worden aangeboden aan Rutger Groot Wassink, wethouder diversiteit van Amsterdam en Linda Nooitmeer, bestuurslid Ninsee. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Noraly Beyer. Kijk voor meer informatie over de presentatie en aanmelding op de website van het IISG.