Prize Papers Lunch Talks, met onder andere Jelle van Lottum

Een doos met scheepspapieren

De Prize Papers zijn documenten die door Britse kapers in de periode 1652-1815 op vijandelijke schepen werden buitgemaakt. Zij worden bewaard in het archief van het High Court of Admiralty in The National Archives te Kew (Londen). Ongeveer een kwart van de Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. Deze deelcollectie bevat naast scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden ook zo’n 38.000 zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en de meeste hebben hun bestemming nooit bereikt.

Door hun grote variëteit zijn de Prize Papers zeer geschikt voor verschillende typen van onderzoek. Prize Papers zijn daarom voor uiteenlopende onderzoeksvragen te gebruiken, bijvoorbeeld voor ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur, sociale relaties en kennisoverdracht van de 17e tot in de 19e eeuw.

De komende 2 maanden, tussen 23 november 2020 en 15 februari 2021, houdt het Göttingen Academy of Sciences and Humanities een keer in de twee weken op maandag een online lecture over een onderwerp dat is onderzocht met behulp van de Prize Papers. Hierbij komen ook de Nederlandse onderzoekers Jelle van Lottum (25 januari 2021) en Marijke van der Wal (15 februari 2021) aan het woord.
Meer informatie