Stoomweekend in Het Scheepvaartmuseum

Schermafbeelding 2017-11-22 om 10.30.27   Schermafbeelding 2017-11-22 om 10.31.29

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op de website van Het Scheepvaartmuseum.

Bekijk de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’
Kijk aan boord bij de stoomijsbreker ‘Christiaan Brunings’ (varend monument uit 1900). Bewonder de salon, de machinekamer en kijk aan dek, of beluister verhalen van de bemanning. Het schip is normaal gesproken niet toegankelijk voor bezoekers en is speciaal voor dit weekend onder stoom gebracht! Op uitnodiging ligt ook stoomsleepboot de ‘Adelaar’ (varend monument uit 1925) dit weekend aan de museumsteiger. Bezoekers kunnen aan boord onder leiding van de eigenaar.

Data: zaterdag 25 (Christiaan Brunings) en zondag 26 november (beide schepen)
Kosten: gratis op vertoon van een geldig museumentreebewijs
Aanmelden: uitsluitend op de dag zelf in het museum

Lezing ‘Van zeil naar stoom’
Waarom was het stoomschip beter dan het zeilschip: de wind is toch gratis? En wat hebben de honderd jaar oude ijsbreker Christiaan Brunings – nu een museumschip – en een hypermoderne atoomonderzeeër met elkaar gemeen? Op deze en nog meer vragen krijgen bezoekers antwoord in de korte lezing ‘Van zeil naar stoom’ door museumconservator Jeroen van der Vliet in de museumbibliotheek (duur ca 25 minuten).

Datum: zondag 26 november om 14.00 uur
Kosten: gratis op vertoon van een geldig museumentreebewijs
Aanmelden: op de dag zelf in het museum

Nederlands Stoommachinemuseum
Het Nederlands Stoommachinemuseum is aanwezig met o.a. een model liggende stoommachine, staande compound-stoomscheepsmachine en ook enkele Wilesco-stoommachines, waarmee kinderen en volwassenen ook zelf kunnen ervaren hoe stoom wordt gemaakt en hoe met de kracht van stoom machines in beweging worden gezet.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 12.00-16.00 uur.
Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

Instaprondleiding ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’
Duik met onze gids in de wereld van de Gamechangers: visionaire pioniers en betrokken mensenredders, maar soms ook gevaarlijke oplichters.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 13.00 en 15.00 uur
Kosten: €5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart.
Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

Familierondleiding ‘Ontdekkingen en uitvindingen’ (7+)
Wel eens een eenpersoons onderzeeër gezien? En benieuwd wat een ‘scheepskameel’ is? Ga met de familie en een leuke gids in ca. 45 minuten op zoek naar de verhalen achter de nieuwe tentoonstelling over maritieme uitvindingen. Ontdek spannende geslaagde én mislukte plannen en neem na afloop een gratis uitleg mee om thuis zelf een onderzeeboot te kunnen maken.

Data: zaterdag 25 en zondag 26 november, 14.00 uur
Kosten: €5,- en geldig museumentreebewijs. De rondleiding is gratis op vertoon van een geldige Museumkaart.
Aanmelden: op de dag zelf in het museum.

Tentoonstelling ‘Gamechangers | Maritieme innovaties’
Al eeuwen wordt in Nederland op en rond het water volop geïnnoveerd. De tentoonstelling ‘Gamechangers | maritieme innovaties’ (t/m 1-7-2018) voert de bezoeker mee langs meer dan 25 van de mooiste, spannendste en vreemdste innovaties uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De stoommachine is een van die uitvindingen die de wereld drastisch veranderde. Ontdek zaterdag 25 en zondag 26 november meer over de omwenteling die stoom de wereld heeft gebracht. Voor meer informatie, zie de website van Het Scheepvaartmuseum.