Symposium Maritiem Portal en NMGN

Schermafbeelding 2017-02-21 om 14.22.40

Op vrijdag 17 maart zal in Leiden het Tweede Symposium over het Maritiem Portal en de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland (NMGN) plaatsvinden. In deze uitnodiging vindt u meer informatie over het Maritiem Portal, de NMGN en het programma van het symposium. Ook leest u hoe u zich gratis aan kunt melden voor de middag.

Op 11 maart 2016 werden op een drukbezochte startbijeenkomst de projecten Maritiem Portal van Nederland en de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland gepresenteerd. Vanaf 18 november 2016 is https://maritiemportal.nl/ voor alle geïnteresseerden in het Nederlandse maritieme verleden en heden in een internationale context toegankelijk.

Het webportal biedt niet alleen een overzicht van maritiem-historische organisaties en instellingen, maar ook up-to-date informatie over tentoonstellingen, lezingen, publicaties, collecties, databases, links en tal van andere maritiem-historische wetenswaardigheden. Op 17 maart zal de eerste ontwikkelfase van het Maritiem Portal, de try-out periode, worden afgesloten. Tevens zullen de plannen voor de tweede fase met een verdiepende informatielaag worden gepresenteerd.

Het Maritiem Portal wordt ontwikkeld en gehost bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ‒ KNAW, dat in een Maritiem Loket ook andere projecten, databases en e-publicaties op maritiem gebied samenbrengt.

De kern van het Maritiem Portal zal worden gevormd door de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland (NMGN). Ongeveer veertig jaar geleden verscheen de eerste Maritieme Geschiedenis. Sindsdien is natuurlijk veel nieuw wetenschappelijk onderzoek verricht naar en gepubliceerd over het maritieme verleden van Nederland. Het werd hoog tijd om al die nieuwe informatie en inzichten een plaats te geven in een Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland. Op 17 maart zullen de nieuwe scheepvaartsectoren in de NMGN, namelijk binnenvaart en offshore, worden gepresenteerd.

Graag nodigen de directeur van het Huygens ING ‒ KNAW, de Stuurgroep Governance van het Maritiem Portal, de hoofdredactie van de NMGN en coördinatoren van de Maritieme Koepel u als deelnemer, belanghebbende of auteur in het Maritiem Portal en/of de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland uit voor het Jaarlijkse Symposium van beide belangrijke projecten.

Wij hopen van harte u op vrijdag 17 maart 2017 te mogen begroeten in Leiden!

Zou u zo vriendelijk willen zijn om u vóór donderdag 9 maart 2017 aan te melden bij marja.de.keuning@huygens.knaw.nl? Aanmelding is noodzakelijk in verband met de catering. Deelname aan het symposium is gratis.

Locatie: Universiteit Leiden, Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden (zaal Lipsius 019).

Programma

13.00-13.30     Ontvangst

13.30-13.35     Nieuwe scheepvaartsectoren in de Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland
Prof. dr. Henk den Heijer (emeritus hoogleraar Universiteit Leiden)

13.35-14.00     1000 Jaar Nederlandse binnenscheepvaart
Dr. Henk Dessens (voormalig directeur collecties van Het Scheepvaartmuseum)

14.00-14.30    Offshore
Drs. Wouter Heijveld (conservator Maritiem Museum Rotterdam)

14.30-15.00    Maritieme cultuur in de late Middeleeuwen
Dr. Remmelt Daalder (voormalig conservator Het Scheepvaartmuseum)

15.00-15.20    Pauze

15.20-15.50    Het Maritiem Portal
Dr. Anita van Dissel (universitair hoofddocent Universiteit Leiden), voorzitter van de Stuurgroep Governance van het Maritiem Portal van Nederland

15.50-16.10    Het Maritiem Loket
Dr. Jelle van Lottum (senior onderzoeker Huygens ING ‒ KNAW)

16.10-16.40    Zeeslag: Van tentoonstelling naar digitaal monument op het Maritiem Portal
Dr. Annette de Wit (sector manager publiek Marinemuseum)

16.40-16.45    Sluiting
Prof. dr. Henk den Heijer (emeritus hoogleraar Universiteit Leiden)

16.45-17.30     Borrel