Het symposium ‘Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050)’ op vrijdag 9 december 2022 vindt plaats bij Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), aan de Haagsteeg 2 te Wageningen. Bezoek aan MARIN is niet vaak mogelijk, hier is een kans om onder begeleiding onder andere de testfaciliteiten te bezoeken! Het programma staat bij lees meer. U kunt zich voor dit symposium hier opgeven. Routebeschrijving.
Een symposium over de veelzijdige ontwikkeling van de scheepsbouw in Nederland in de periode 1900 tot 2050. Ooit werden schepen gebouwd naar het oog van de meester. In Nederland behield de scheepsbouw lang een ambachtelijk karakter. Kennis en ervaring op de werf bepaalden de verbeteringen in nieuwe ontwerpen. Door de snelle ontwikkeling van de techniek kwam in de 20ste eeuw steeds meer behoefte aan theoretische kennis. Het Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), tegenwoordig Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), voorzag en voorziet nog steeds in die behoefte. Het archief van MARIN bevat bijzondere informatie over innovaties in de scheepsbouw. Voor het toepassen van nieuwe vindingen moesten bouwers en denkers elkaar weten te vinden. Ook het bouwen van de schepen van de toekomst vereist een delicaat samenspel tussen alle betrokken partijen. Dit krachtenveld tussen kennis, experiment en daadwerkelijk bouwen staat centraal in het symposium. Tot slot kunnen deelnemers een begeleid bezoek brengen aan de testfaciliteiten van MARIN.
De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.
PROGRAMMA
vanaf 13:00 uur
Ontvangst met eenvoudige broodjes lunch
14:00-14:10 uur
Welkom
door MARIN-directeur Bas Buchner
14:10-14:30 uur
Het (nu ontsloten) MARIN archief als bron voor onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw
door Gerbrand Moeyes
14:35-15:05 uur
Een wetenschappelijk en technisch labyrint, 1900-1936
Hoe de scheepsbouwindustrie een weg zoekt door een wirwar van opkomende kennisorganisaties
door Judith Siegel (onderzoeker bij het Rotterdam Centre for Modern Maritime History of Erasmus University and Maritime Museum Rotterdam)
15:10-15:40 uur
Voorbij de horizon: werken aan een schone en veilige maritieme toekomst
door Bas Buchner (algemeen directeur Maritiem Research Instituut Nederland en voorzitter van de Innovation Council van NML / Nederland Maritiem Land)
15:45-16:45 uur
Rondleiding door MARIN
16:45-17:30 uur
Borrel
De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.
U kunt zich voor dit symposium opgeven via https://forms.gle/XR1rfGnPsCa65ZFY8