Symposium over scheepsbouw bij MARIN, 9 december 2022

Het symposium ‘Scheepsbouw van verleden naar toekomst (1900-2050)’ op vrijdag 9 december 2022 vindt plaats bij Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), aan de Haagsteeg 2 te Wageningen. Bezoek aan MARIN is niet vaak mogelijk, hier is een kans om onder begeleiding onder andere de testfaciliteiten te bezoeken! Het programma staat bij lees meer. U kunt zich voor dit symposium hier opgeven. Routebeschrijving.

Een symposium over de veelzijdige ontwikkeling van de scheepsbouw in Nederland in de periode 1900 tot 2050. Ooit werden schepen gebouwd naar het oog van de meester. In Nederland behield de scheepsbouw lang een ambachtelijk karakter. Kennis en ervaring op de werf bepaalden de verbeteringen in nieuwe ontwerpen. Door de snelle ontwikkeling van de techniek kwam in de 20ste eeuw steeds meer behoefte aan theoretische kennis. Het Nederlandsch Scheepsbouwkundig Proefstation (NSP), tegenwoordig Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), voorzag en voorziet nog steeds in die behoefte. Het archief van MARIN bevat bijzondere informatie over innovaties in de scheepsbouw. Voor het toepassen van nieuwe vindingen moesten bouwers en denkers elkaar weten te vinden. Ook het bouwen van de schepen van de toekomst vereist een delicaat samenspel tussen alle betrokken partijen. Dit krachtenveld tussen kennis, experiment en daadwerkelijk bouwen staat centraal in het symposium. Tot slot kunnen deelnemers een begeleid bezoek brengen aan de testfaciliteiten van MARIN.

De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.

PROGRAMMA

vanaf 13:00 uur

Ontvangst met eenvoudige broodjes lunch

14:00-14:10 uur

Welkom

door MARIN-directeur Bas Buchner

14:10-14:30 uur

Het (nu ontsloten) MARIN archief als bron voor onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw

door Gerbrand Moeyes

14:35-15:05 uur

Een wetenschappelijk en technisch labyrint, 1900-1936

Hoe de scheepsbouwindustrie een weg zoekt door een wirwar van opkomende kennisorganisaties

door Judith Siegel (onderzoeker bij het Rotterdam Centre for Modern Maritime History of Erasmus University and Maritime Museum Rotterdam)

15:10-15:40 uur

Voorbij de horizon: werken aan een schone en veilige maritieme toekomst

door Bas Buchner (algemeen directeur Maritiem Research Instituut Nederland en voorzitter van de Innovation Council van NML / Nederland Maritiem Land)

15:45-16:45 uur

Rondleiding door MARIN

16:45-17:30 uur

Borrel

De bijeenkomst vindt plaats onder auspiciën van MARIN in samenwerking met het Rotterdam Centre for Modern Maritime History van Erasmus Universiteit en Maritiem Museum Rotterdam.

U kunt zich voor dit symposium opgeven via https://forms.gle/XR1rfGnPsCa65ZFY8