Tentoonstelling Wonderboot in Nationaal Reddingmuseum

Aff Insulinde jpg   Insulinde FF65361k

De motorreddingboot Insulinde van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bereikte dit jaar de leeftijd van 90 jaar; het moment voor het museum om het verhaal van dit varende monument te vertellen in een tentoonstelling genaamd ‘Wonderboot’. De reddingboot werd een varende legende vanwege de spectaculaire reddingen onder leiding van schipper Mees Toxopeus.

‘Wonderboot’ is een tentoonstelling over de ontwikkeling, bouw, indienststelling en reddingsacties van de reddingboot. De Insulinde is namelijk de eerste ‘zelfrichtende’ stalen motorreddingboot ter wereld. Als de boot kapseist in zware zeeën, dan komt zij vanzelf weer overeind.

Maar wie kwam op het idee van een zelfrichtende boot en waarom? Hoe verliep dan de bouw van zo’n nieuwe boot? Vragen die allemaal beantwoord worden tijdens de tentoonstelling. Haar hele geschiedenis komt aan bod, de reddingacties maar ook de minder mooie kanten van de Insulinde. Want niet iedereen was van mening dat de reddingboot een ‘wonderboot’ was. Oordeel zelf en bezoek de tentoonstelling van 8 juli tot en met 1 oktober 2017.

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers bevindt zich op het complex Willemsoord in Den Helder. Wat vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine was, is nu een monumentaal deel van Den Helder dat zich gaandeweg verder ontwikkelt tot open stadsdeel.

Meer informatie over de tentoonstelling leest u op de website van het Nationaal Reddingmuseum.