Update ‘Operatie Zwammerdamschepen’ – januari 2021

Op 30 december 2020 arriveerde de eerste container met het originele hout van het Romeinse vrachtschip Zwammerdam 6 op Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Weer een mijlpaal van ‘Operatie Zwammerdamschepen’ op weg naar het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum.

De ‘Operatie Zwammerdamschepen’ van het Archeon staat de komende maanden in het teken van het schoonmaken van het archeologische hout van de Zwammerdam 6. Het originele hout van de Zwammerdam 6 is aan de buitenkant bedekt met het conserveringsmiddel PEG, polyethyleenglycol. Met behulp van een mobiele UV-warmtestraler wordt het inmiddels hard geworden PEG zachter gemaakt waardoor het gemakkelijk van het hout kan worden afgeschraapt.

Vervolgens komt het hout op de kantelbaan terecht. Het kantelen van de plank maakt het makkelijker om het archeologische hout om te draaien zodat ook de achterzijde kan worden schoongemaakt. Het hout wordt schoongespoten met de stoomreiniger van Knol Steam Cleaning Systems. Het grote voordeel van deze wijze van schoonmaken met UV-warmte en stoomreiniger is dat slechts weinig water wordt verbruikt.

Meer informatie over de ‘Operatie Zwammerdamschepen’ kunt u terugvinden in de nieuwe logboek van het Archeon