Vaarseizoen Maritiem Museum van start in vernieuwde haven

Schermafbeelding 2017-06-06 om 17.10.47

Voor het Maritiem Museum Rotterdam is de start van het vaarseizoen dit jaar extra bijzonder. Het evenement op zondag 11 juni a.s. vindt namelijk plaats in de vernieuwde museumhaven. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de verbetering van de informatievoorziening voor bezoekers: de Maritiem Museum App is gelanceerd en  er is volop ‘lading’ op de kade en steigers geplaatst om de verhalen van de haven te vertellen, van vroeger en van nu. De feestelijke opening van het vaarseizoen geeft ook het startsein voor de wekelijkse historische rondvaarten van het museum.

Op 11 juni krijgen bezoekers, vanaf 12:00 uur, de kans om de haven volop in bedrijf te zien. De Bolnes-motor draait, de eerste rondvaarten vertrekken en in de smederij zijn demonstraties. De buren van het museum kunnen zich (na aanmelding) aansluiten bij een speciale rondleiding of de haven op eigen initiatief verkennen. Met alle bezoekers op de kade belooft het een feestelijke dag te worden in de museumhaven!

Rondvaarten op historische topstukken
Met de opening van het vaarseizoen gooien de historische topstukken van het museum de trossen los. Van 11 juni t/m 27 augustus zijn er iedere zondag historische rondvaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. In een tocht van anderhalf uur ontdekken opvarenden de Erasmusbrug en andere Rotterdamse highlights vanaf het water. Ook krijgen zij een inkijkje in de historie van bijvoorbeeld stoomsleepboot ‘Dockyard V’ (1940) of ‘Havendienst 20’ (1941), schepen die nog hebben meegewerkt aan de wederopbouw van Rotterdam. Tickets zijn te koop via de website van het Maritiem Museum.

Naast de wekelijkse rondvaarten organiseert het museum in de zomer, van 8 juli t/m 3 september, een familieprogramma vol uitdagende activiteiten die bezoekers meenemen op een reis door de tijd. Daarnaast worden zij de hele zomer getrakteerd op de aanwezigheid van uiteenlopende gastschepen, maritieme workshops en havenrondleidingen. Meer informatie over het programma volgt via de website en social media.

Maritiem Museum App
Met de verbeteringen in de haven is ook een app gelanceerd, die museumbezoekers begeleidt en extra informatie geeft. De Maritiem Museum App is beschikbaar voor Android en iPhone en biedt extra beleving, films, animaties én digitale souvenirs om het museumbezoek onvergetelijk te maken. Er zijn twee tours te volgen: een rondleiding door de haven en een audiotour door het museumgebouw. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en App Store.

Het Maritiem Museum is het historische hart van het Maritiem District, het gebied midden in de binnenstad van Rotterdam waar de haven ooit begon. Het museum werkt aan een dynamische Maritiem Museum Haven waar schepen komen en gaan, waar maritieme evenementen plaatsvinden voor jong en oud en waar gewerkt wordt op en aan een unieke collectie varend erfgoed.

Foto: © Marco de Swart.