Varend Erfgoed Manifestatie 2021 in Winschoten, 30 juli-1 augustus

Het Historisch Bedrijfsvaartuig houdt elk jaar, midden in de zomer, een Varend Erfgoed Manifestatie met ca. 200 van schepen in een havenplaats die iets te vieren heeft. Dit evenement is bij uitstek geschikt om ons varend erfgoed in al zijn verscheidenheid aan u te presenteren. Meer informatie

Met het motto “Welkom in de graanrepubliek” zetten de organisatoren hoog in. ‘De graanrepubliek’ is de titel van een boek van Frank Westerman uit 1999. De flaptekst van het boek meldt: “De Graanrepubliek is het verhaal van deze eeuw – gesitueerd in het grimmigste stukje Nederland. Westerman gaat honderd jaar terug, naar de vergeten opstand van 1892, toen de verpauperde knechts zingend en zwaaiend met pistolen de kapitale boerderijen van het Groninger land omsingelden.”

Maar Oost-Groningen is ook het gebied van de veenkoloniën, ten zuiden en zuidwesten van het Winschoterdiep. Ook daar een verhaal van grote winsten voor de turfbaronnen in de stad Groningen en armoede voor de turfstekers. In deze regio zijn tevens veel schepen, die nu vallen onder varend erfgoed, gebouwd en hebben gevaren in het uitgebreide stelsel van veenkanalen.

Helaas ging vorig jaar de geplande manifestatie van varend erfgoed in Winschoten niet door. Onder viraal voorbehoud gaat dit evenement dit jaar in de herkansing. Dus op naar Winschoten in het weekend van 30 juli tot 1 augustus.
Meer informatie