Zeemonsters in Rotterdam

Op zondag 31 maart zal in het Maritiem Museum Rotterdam de familietentoonstelling Zeemonsters (4+) geopend worden. Centraal hierin staan de feiten en fictie van zes zeewezens. Door de samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam kunnen bezoekers ook echte dieren van dichtbij bekijken.

Verhalen over zeemonsters zijn al eeuwen oud, vertelt conservator Irene Jacobs. “Vroeger reisden zeelui maandenlang onder barre omstandigheden over de baren. Dan kon het zomaar gebeuren dat je een zeehond op een zandbank, vanaf een afstandje, aanzag voor een zeemeermin.” In de Middeleeuwen geloofden mensen dat zeemonsters echt bestonden. Daarom zijn ze ook terug te vinden op oude zeekaarten, waarvan een aantal bijzondere exemplaren in deze tentoonstelling te bewonderen is. Tegenwoordig zijn we nog steeds geïntrigeerd door wat in de diepzee leeft. “Als wetenschappers op kilometers onder het wateroppervlak een dier ontdekken of ergens een vreemde schaduw wordt gespot, vinden we dat fascinerend.”

Zeemonsters is te zien van 31 maart 2019 tot en met september 2021. Kijk voor meer informatie op de website van het Maritiem Museum Rotterdam.