Zeeuws maritiem muZEEum laat topstukken restaureren

Michiel de Ruyter. Schilderij door Ferdinand Bol, 1667.

Twee topstukken uit het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen worden gerestaureerd. Het gaat om portretten van Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder in imposante lijsten met uit hout gesneden ornamenten. Zowel de lijsten als de schilderijen hebben dringend onderhoud nodig. Het is een van de grootste en meest complexe restauraties uit het bestaan van het muZEEum.  

Het portret van De Ruyter is in 1667 geschilderd door Ferdinand Bol, het portret van Anna van Gelder is toegeschreven aan Hendrik Berckman. De schilderijen zijn voorzien van zeldzame vergulde trofeeënlijsten met een grote (kunst)historische waarde. In deze houten lijsten zijn allerlei symbolen verwerkt die verwijzen naar zeevaart en oorlogsvoering, maar ook vruchten, bloemen en andere plantaardige motieven. De schilderijen met de bijbehorende lijsten zijn eigendom van de Ruyteriana Stichting en voor langere tijd in bruikleen gegeven aan het muZEEum.  

Het omvangrijke restauratieproject wordt mogelijk gemaakt door de toezegging van een royale bijdrage van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds) voor de restauratie van de lijsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Vlissingen, de provincie Zeeland en een aantal kleinere fondsen. 

Een team van gespecialiseerde restauratoren gaat de lijsten en de schilderijen onder handen nemen, waarbij gebruikt wordt gemaakt van modernste onderzoekstechnieken. Het team wordt bijgestaan door een commissie van deskundigen van het Mauritshuis en Rijksmuseum. Begin september verhuizen de schilderijen en lijsten voor de eerste behandelingen naar Amersfoort en Den Haag. Een van de lijsten zal later nog in Amsterdam worden behandeld.  

De restauratie is te volgen via www.muzeeum.nl. Na de opening van het heringerichte muZEEum in 2023 kunnen bezoekers de gerestaureerde schilderijen en lijsten weer in volle glorie bewonderen.