Zwammerdam 2 is officieel bijna klaar

Minister Ingrid van Engelshoven (R) en gedeputeerde Willy Zoete

Archeon krijgt 345.000 euro uit het Mondriaan Fonds voor restauratie van twee Romeinse schepen. Dat maakte minister Van Engelshoven (cultuur) zaterdag, 12 oktober 2019, bekend tijdens een bezoek aan de Romeinse Restauratiewerf in het Alphense museumpark.

Het eerste Romeinse schip, de Zwammerdam 2, is zo goed als klaar om de Restauratiewerf te verlaten. Minister Ingrid van Engelshoven heeft zaterdag 12 oktober samen met gedeputeerde Willy Zoete van de provincie Zuid-Holland de laatste balk ingehesen.

Uiteraard was het een symbolische hijs in de Restauratiewerf in Museumpark Archeon. De gehesen balk is een moderne replica van de oorspronkelijke balk, die een ondergronds verblijf van tweeduizend jaar niet heeft overleeft. Van het schip is een groot deel echter wel bewaard gebleven en geconserveerd.

In de Restauratiewerf is de afgelopen twee jaar onder leiding van archeoloog Tom Hazenberg aan het opnieuw in elkaar zetten van het schip gewerkt. Ontbrekende onderdelen zijn door op maat gemaakt nieuw hout vervangen.

Als het schip helemaal af is, zie je van een afstandje één geheel. In werkelijkheid gaat het om een stalen frame in de vorm van het schip, de originele balken en planken, aangevuld door modern materiaal. Het is de bedoeling om alle zes de Schepen van Zwammerdam op termijn in een en dezelfde expositieruimte tentoon te stellen.

Archeon wil de Zwammerdamschepen op termijn een plek geven in een nog te bouwen Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum.