100 jaar Spido: ‘Venster op de haven’ in Maritiem Museum Rotterdam

Spido is een Rotterdams icoon. Daniel George van Beuningen richtte in 1919 de ‘Havendienst Spiedo’ op als pendeldienst voor bemanningsleden en passagiers van schepen. Tot die tijd moest men vaak lange tijd wachten voordat er voet aan wal gezet kon worden. In de loop der tijd groeide de rederij mee met de behoeften van de stad en boorde men andere markten aan.

Ongeveer een jaar na oprichting beschikte de rederij over bijna dertig motor- en stoomschepen die konden worden ingezet voor personenvervoer. Buiten reguliere diensten fungeerde Spido ook als watertaxi. Bemanningsleden konden een rood-wit-blauwe wimpel hijsen of ’s nachts een groene lantaarn verlichten om aan de rederij te signaleren dat een afhaalboot gewenst was.

Rotterdam veranderde sterk in de 20e eeuw en Spido veranderde mee. De tentoonsteling Venster op de Haven in het Maritiem Museum neemt bezoekers in verschillende vensters mee door de geschiedenis. Aan de hand van historische en moderne filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het museum en Spido ontdekt men verhalen uit de stad. Personages als kapitein Ferwerda die al 45 jaar vaart voor Spido en Selma Droogleever die net als haar moeder en grootmoeder duizenden passagiers vastlegde met haar camera.

Naast de tentoonstelling ontwikkelden Spido en het Maritiem Museum een belevenisvaart waarin bezoekers een vaartocht door de Rotterdamse haven maken. Hierbij is een lunchbuffet inbegrepen. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de rondvaart op de website van het Maritiem Museum Rotterdam.