Lezing op 21 juni 15.00 u: Wat doet Nederland tegen moderne piraterij? Gecanceld

MMR conservator Annette de Wit geeft op 21 juni om 15.00 uur een lezing over de achtergronden van de moderne piraterij en de manier waarop deze bestreden wordt in vergelijking met piraterij uit vroegere tijden.

Zeeroverij of piraterij is een praktijk die sinds mensenheugenis heeft bestaan, zelfs voor de tijd van de oude Grieken en Romeinen. Met het opkomen van de overzeese handelsvaart breidde piraterij zich snel uit en helaas hoort piraterij zelfs vandaag de dag bij de huidige internationale zeescheepvaart.

Piraterijwet

Om de moderne piraterij tegen te gaan heeft op 19 maart jl. de Eerste Kamer ingestemd met een nieuwe ‘Piraterijwet’. Met deze wet wordt het toegestaan om bewapende particuliere beveiligers in te huren voor aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen om piraterij tegen te gaan. Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt uit het feit dat onlangs een schip van Boskalis werd gekaapt, de ‘Blue Marlin’. Het schip was, op 7 mei jl., na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee volgens planning op weg naar Malta. Onderweg werd het schip geënterd vanuit een rubberen speedboot door meerdere gewapende piraten. De bemanning wist zich veilig te stellen, maar aan boord was veel schade aangericht door de piraten.

In het kort

Datum: Vrijdag 21 juni
Tijd: 15:00-16:00u
Kosten: Gratis met een geldig entreebewijs
Aanmelden: Graag vooraf aanmelden via ikduikinhetnieuws@maritiemmuseum.nl