Museum Kaap Skil

Jutten is een al eeuwenoude traditie. Vroeger gingen bewoners van Texel naar het strand voor aangespoeld hout. Daarvan bouwden zij een schuur of brandden ze de kachel. Nu er niet zoveel hout meer aanspoelt, denkt men misschien dat er ook niets meer te jutten is. Maar dagelijks spoelt er nog van alles aan. Wat dat allemaal is, kunnen bezoekers zien in de indrukwekkende jutterij van Kaap Skil. Dit museum van jutters en zeelui maakt deel uit van de Stichting Texels Museum, waaronder ook Ecomare, de Oudheidkamer en de Vuurtoren vallen.

Ecomare
Bij Ecomare zien bezoekers zeehonden, bruinvissen en allerlei andere zeedieren van heel dichtbij. Het museum van het centrum gaat over de natuur van Texel en de zee. Hier zijn onder andere een zeeaquarium en walviszaal te bewonderen. Ecomare is een combinatie van een zeedierentuin, natuurmuseum, opvang en educatief centrum.

Vuurtoren
De vuurtoren van het eiland staat op de noordpunt. De oude toren uit 1864 raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Rond de kapotte toren werd een nieuwe mantel gebouwd. Op de vierde verdieping kan om de oude toren heen worden gelopen. Op de omloop, zo’n 45 meter boven zeeniveau, genieten bezoekers van een geweldig uitzicht over de Waddenzee en Texel.

Oudheidkamer
De Oudheidkamer is een historisch museum in Den Burg. Binnen zijn antieke meubels en gebruiksartikelen alsmede informatie over het leven van weleer te vinden.

Contactgegevens
Bezoekadres:
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild
Tel. 0222 – 314 956
Openingstijden:
– dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur;
– zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur;
– in schoolvakanties op maandag van 10.00 tot 17.00 uur;
– gesloten op 1 januari en Eerste kerstdag.
Website
Mailadres