Bibliotheek Scheepvaartmuseum vijf dagen per week open

bibliotheek scheepvaartmuseum

Vanaf maandag 8 mei is de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam in plaats van één, vijf dagen per week geopend voor publiek. Van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur zijn bezoekers van harte welkom. Het museum versterkt hiermee zijn rol als kennis- en expertisecentrum. De bibliotheek heeft één van de belangrijkste maritiem-historische collecties ter wereld, die van internationaal belang is voor de bestudering van de Nederlandse maritieme geschiedenis. Vanwege de meerdaagse openstelling is vanaf 8 mei t/m 5 juli in de bibliotheek een fotografietentoonstelling met portretten van fotograaf Koos Breukel te zien. Deze foto’s zijn onderdeel van het kunstproject ‘Het land binnen de muren’ over het voormalige Marineterrein naast Het Scheepvaartmuseum. Voor meer informatie over de bibliotheek en de tentoonstelling, zie de website van Het Scheepvaartmuseum.

De bibliotheekcollectie
De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevat meer dan 60.000 boeken. Een deel hiervan is meer dan vijfhonderd jaar oud. Het oudste boek dateert uit 1482, het meest recente uit 2017. Boeken over scheepsbouw, navigatie, reis- en landbeschrijvingen (1600-1800) en de geschiedenis van de Nederlandse overzeese aanwezigheid (Nederlands-Indië en de West) zijn zeer goed vertegenwoordigd. In de bibliotheek wordt de collectie boeken en tijdschriften van ná 1850 bewaard. De titels van vóór 1850, liggen in een geklimatiseerd depot. Deze boeken zijn op afspraak in te zien. Geïnteresseerden kunnen via het aanvraagformulier op de website een afspraak maken.

Mogelijkheden tot bezoek
Bezoekers zijn vanaf 8 mei van maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 17.00 uur van harte welkom in de bibliotheek. De bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum bevindt zich op de begane grond, aan de oostzijde van de overdekte binnenplaats. Vanwege de architectuur is de bibliotheek een bezoek meer dan waard. De hoge ruimte is verdeeld over twee verdiepingen met stalen boektorens die een indrukwekkende ‘zee van boeken’ vormen. Op de vloeren zijn patronen van oude landkaarten te zien. De bibliotheek is vrij toegankelijk, ook zonder entreekaart voor het museum. Informatiespecialisten en enthousiaste vrijwilligers staan klaar om bezoekers te ontvangen. Zij kunnen de publicaties kosteloos inzien, ze worden niet uitgeleend. Boeken uit de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum zijn ook te vinden op Maritiem Digitaal, de gezamenlijke database van een aantal maritieme musea. In de Onderzoeksgids staat een toelichting over de bibliotheekcollectie van Het Scheepvaartmuseum.

Het land binnen de muren – portretten van Koos Breukel
Het Land binnen de muren is een project van kunstenaar Sjoerd ter Borg over het voormalige Marineterrein naast Het Scheepvaartmuseum. De aanleiding van het project was het gefaseerd verlaten van het terrein door de marine. Tot 2015 was het Marineterrein niet toegankelijk voor burgers. Vlak voor de openstelling van een groot deel van het Marineterrein hebben vijf auteurs het terrein bezocht. Zij schreven hierover vijf fictieve verhalen die zijn gebundeld in een boek. Fotograaf Koos Breukel fotografeerde de auteurs en vijf (voormalige) marinemensen. Deze foto’s worden samen met de verhalen vanaf 8 mei tentoongesteld in de bibliotheek van Het Scheepvaartmuseum en zijn daar t/m 5 juli 2017 te zien van maandag t/m vrijdag.

Het Scheepvaartmuseum
Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een prachtig monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe de zee de Nederlandse cultuur heeft bepaald. In twaalf interactieve tentoonstellingen ontdekt de bezoeker 500 jaar maritieme geschiedenis. Het toont topstukken uit wat door experts wordt beschouwd als een van de beste maritieme collecties ter wereld. T/m 31 december 2017 toont het museum de unieke wereldkaart uit 1648 van meester-cartograaf Joan Blaeu in de tentoonstelling Blaeu’s wereld in Kaart. Met zo’n 300.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.