Caribbean Ties in het Museon

Op zaterdag 25 mei is in het Museon in Den Haag de internationale reizende tentoonstelling Caribbean Ties geopend. In deze expositie wordt het voorheen onderbelichte verhaal van de inheemse bewoners van het Caribisch gebied verteld. Hierin wordt onder andere gekeken naar het leven vóór, tijdens en na de Europese kolonisatie.

Het tijdperk van kolonisatie in het Caribisch gebied begon met de aankomst van Columbus in de Bahama’s in 1492. Oorlog, slavernij, deportatie en ziekten veranderden het leven van de inheemse bevolking op vreselijke wijze. Met de kolonisatie groeide Europa uit tot het economisch en politiek machtscentrum van de wereld. In het Caribisch gebied ontstonden door de vermenging van Indianen, Europeanen, tot slaaf gemaakte Afrikanen, kleine groepen Joden en Aziatische contractarbeiders nieuwe sociale relaties van waaruit de huidige multiculturele samenleving zich ontwikkelde.

Caribbean Ties: Connected people, then and now is gelijktijdig te zien in elf landen in het Caribisch gebied en Nederland. Het presenteert de resultaten van het nieuwste wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door het NEXUS1492 project. Dit door de European Research Council gefinancierde prestigieuze internationale onderzoeksproject is een samenwerkingsverband tussen wetenschappers van de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit van Amsterdam en Konstanz University in Duitsland. Geleid door Prof. Dr. Corinne Hofman richt het project zich op de impact van de komst van de Europeanen naar het Caribisch gebied en de interactie tussen Europese, inheemse en Afrikaanse culturen. Lokale, regionale en mondiale perspectieven worden gecombineerd en er wordt gekeken naar de verbanden tussen de vroegere en huidige inheemse culturen en de multi-etnische samenleving van vandaag. Het doel van het NEXUS1492-team en de partnerinstellingen is om het grote publiek bij het onderzoek te betrekken en zo bij te dragen aan het bewustzijn en de beschermingen van een inheems verleden dat door iedereen wordt gedeeld.

Caribbean Ties is in het Museon te zien van 25 mei 2019 tot 21 juni 2020. Kijk voor meer informatie op de website van het Museon.