Unieke akte in Maritiem Museum Rotterdam

Akte van Mannheim met minister Cora van Nieuwenhuizen, Maritiem Museum, 22 mei 2019. Foto Marco De Swart

Op 22 mei heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de Akte van Mannheim in ontvangst genomen in het Maritiem Museum Rotterdam. Sinds 17 oktober 1868 wordt dankzij dit verdrag het verkeer op de Rijn geregeld en een vrije en gemeenschappelijke transportmarkt gegarandeerd. Dit maakt het tot één van de oudste nog in werking zijnde internationale verdragen en een belangrijk symbool van Europese samenwerking.

Tot het sluiten van het verdrag was het niet eenvoudig om via de Rijn handel te drijven met het Duitse achterland. Het onderhoud van de rivier was slecht en er werd veel tol geheven. Mede dankzij de overeenkomst tussen Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten geldt dat nu bijna 60% van het transport tussen Rotterdam en Duitsland over het water plaatsvindt. Dat komt omgerekend neer op bijna vijf miljoen vrachtwagens minder.

Het verdrag legt vanwege haar 150-jarig bestaan een historische reis langs de Rijn af en zal enkele maanden in het Maritiem Museum Rotterdam te zien zijn. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.