Congres: SOS! Onze schepen vergaan twee keer

Schermafbeelding 2017-05-30 om 17.09.12Schermafbeelding 2017-05-30 om 17.07.29

Op donderdag 6 juli wordt in het Nieuw Land Erfgoedcentrum te Lelystad een congres gehouden om Nederlands maritiem erfgoed op de bodem van de Noordzee voor verdwijning te behoeden. Het evenement wordt georganiseerd door het Steunpunt Archeologie en Monumenten Flevoland en adviesbureau The Missing Link. Meer informatie over het congres leest u in deze uitnodiging.

Waarom een congres?
Unieke en kostbare scheepswrakken langs de Nederlandse kust verdwijnen in hoog tempo. Dit bijzondere en nu nog tastbare maritieme verleden gaat zonder dat het wordt gemerkt verloren, en dat mag niet gebeuren. Het is een maritiem verleden dat Nederland heeft gemaakt tot wat het nu is: een belangrijke maritieme natie. Het maritieme verleden is daarmee een belangrijk onderdeel van de Nederlandse identiteit.

Om dit maritieme verleden te redden zal vanuit de samenleving actie moeten worden ondernomen. Er is een serieuze en substantiële inzet noodzakelijk van het gehele veld om dit probleem op de politieke agenda te zetten. Daarom vindt op 6 juli 2017 het congres ‘SOS! Onze schepen vergaan twee keer’ plaats.

Wat gaat er op 6 juli gebeuren?
Een aantal experts uit de samenleving zoals duikers, wetenschappers, vrijwilligers, politici, bestuurders, het bedrijfsleven, de maritieme industrie en de media wordt gevraagd om mee te denken over een oplossing. Zij vormen op 6 juli de binnenring. De overige gasten zijn van harte uitgenodigd om in de buitenring plaats te nemen. Vanuit die positie kan indirect via de silent wall worden gereageerd op wat er wordt gezegd.

De bijeenkomst moet leiden tot een manifest van verontruste burgers aan de Tweede Kamer, met daarin aanbevelingen en oplossingsrichtingen. Het congres vindt plaats bij Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Meer informatie vindt u op de website van het evenement.