Dutch Prize Papers staan online!

Het Huygens ING zet ca. 140.000 gescande pagina’s en objecten uit de wereldberoemde Prize Papers online. Nooit eerder kwamen zoveel gedigitaliseerde documenten van deze unieke en omvangrijke collectie in één keer beschikbaar.

Op vrijdag 21 juni maakt het KNAW Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis ca. 140.000 gescande pagina’s en objecten uit de wereldberoemde Prize Papers voor iedereen digitaal toegankelijk. De documenten staan online op prizepapers.huygens.knaw.nl. Bezoekers kunnen elk document tot in detail bekijken. In de collectie kan men zoeken op naam van de kapitein, op de scheepsnaam, en op de datum van de kaping.

Britse kapers maakten in de 17e en 18e eeuw vele vijandelijke schepen buit. De documenten die zij op die gekaapte schepen vonden, liggen nu zo’n 300 jaar in de National Archives in Londen. Ongeveer een kwart van die Prize Papers is afkomstig van Nederlandse schepen. De collectie bevat niet alleen scheepsjournalen, ladingoverzichten, rekeningen, plantagelijsten en ondervragingen van bemanningsleden, maar ook vele duizenden zakelijke en particuliere brieven. De brieven zijn uit alle lagen van de samenleving afkomstig en vormen een ongekend inkijkje in het dagelijkse leven van gewone mensen De collectie bevat naast papieren erfgoed ook diverse textielstalen en zelfs enkele sieraden.

Deze unieke verzameling is zeer geschikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld ontwikkelingen in taal en dialect, handel, materiële cultuur en sociale relaties. De buitgemaakte documenten en objecten geven niet alleen een beeld van de Nederlandse scheepvaart en handel in de zeventiende en achttiende eeuw, maar ook van het leven van opvarenden en hun thuisfront.

Op basis van brieven uit de Prize Papers presenteerde Derk Bolt tussen 2011 en 2013 het KRO-programma Brieven boven water.

Het Huygens ING kan deze collectie delen dankzij een omvangrijke subsidie van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, en de Samenwerkende Maritieme Fondsen.