Geke Burger wint J.R. Bruijn-scriptieprijs 2021

Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis

De winnaar van de Jaap R. Bruijn-scriptieprijs 2021 is bekend. Geke Burger is de negende winnaar van deze tweejaarlijks uitgereikte prijs van de Vereniging voor Zeegeschiedenis. Een onafhankelijke jury beoordeelde haar scriptie getiteld De Blue Beads van Sint Eustatius: een historisch onderzoek op het snijvlak van archeologie en geschiedenis als de beste inzending. Geke schreef haar scriptie ter afsluiting van de MA Maritime History die zij afrondde aan de Universiteit Leiden. Anita van Dissel was haar scriptiebegeleider. Meer informatie

De juryleden Irene Jacobs, Samuël Kruizinga en Michiel van Groesen prijzen in hun rapport de “uitstekende interdisciplinaire studie, die maritieme geschiedenis en onderwaterarcheologie samenbrengt. De scriptie behandelt een maatschappelijk relevant onderwerp, namelijk het Nederlandse slavernijverleden – en meer specifiek de collectieve herinnering aan een Caribische episode uit dit verleden. […] De jury is zeer onder de indruk van de systematische en toch respectvolle manier waarop dit onderzoek laat zien dat het verhaal over de blue beads een voorbeeld is van ‘invented tradition’.”

De Vereniging voor Zeegeschiedenis feliciteert Geke hartelijk met het winnen van de scriptieprijs. De winnares zal de geldprijs van 1000 euro op de najaarsbijeenkomst op 5 november 2021 in ontvangst mogen nemen.