Geuzenmaand bij Museum Vlaardingen

Sinds 1987 wordt elk jaar in maart de Geuzenpenning uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan mensen of organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor democratie en tegen dictatuur, racisme en discriminatie. Bij het Museum Vlaardingen is de maand dan ook Geuzenmaand en zal deze in het teken staan van de vrijheid. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd en toegang is de gehele maand gratis.

Vlaardings geschiedkundige Klaas Kornaat heeft een historisch overzicht samengesteld waarin bezoekers achtergrondinformatie kunnen vinden over alle uitgereikte Geuzenpenningen. De overzichtstentoonstelling Geuzenpenning is van 8 maart tot en met Bevrijdingsdag 5 mei te bezichtigen in Museum Vlaardingen.

Vlaardings beeldend kunstenaar en gastcurator Frans de Winter heeft het werk van beeldend kunstenaars met een uiteenlopende culturele achtergrond verzameld in de tentoonstelling Geuzenmaand. De rode draad is het 70-jarig jubileum van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vanuit verschillende invalshoeken wordt gekeken naar het heden en de toekomst. Van 8 tot en met 29 maart is de expositie te zien in Museum Vlaardingen en KADE40.

Frans de Winter zal op 12 maart om 20:00 uur een lezing geven in Museum Vlaardingen. De gastcurator zal hierbij ingaan op de achtergronden van zijn expositie. Hiernaast zal De Winter op 16 maart een combinatierondleiding geven bij Museum Vlaardingen en KADE40. Aanmelden is verplicht en kan via info@museumvlaardingen.nl

Kijk voor meer informatie over de Geuzenmaand op de website van Museum Vlaardingen.