Keti Koti treedt toe tot landelijk canonnetwerk

Keti Koti festival. Foto: Les Adu

Keti Koti, de dag waarop we herdenken en vieren dat de Nederlandse slavernij op 1 juli 1863 wettelijk is afgeschaft, maakt vanaf 1 juli 2020 onderdeel uit van de Canon van Nederland. Met de opname wordt benadrukt dat Keti Koti een belangrijk deel van het Canonvenster Slavernij verbeeldt. Dit maakte NiNsee bestuursvoorzitter Linda Nooitmeer vandaag bekend in haar speech tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark. “Dit is een belangrijke mijlpaal. Het is zowel de aanvaarding als de bevestiging dat het trans-Atlantisch slavernijverleden een gedeeld verleden is en dat dit onderdeel uitmaakt van de Nederlandse geschiedenis.”

Keti Koti, bestaande uit het monument en de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is de meest recente toevoeging aan het netwerk. Bovendien is Keti Koti het eerste immaterieel erfgoed dat hierin wordt opgenomen.

NiNsee
Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is een kenniscentrum dat kennis verzamelt, beheert en ontwikkelt over de geschiedenis van het trans-Atlantische slavernijverleden en het koloniale verleden. Ook organiseert het NiNsee de jaarlijkse landelijke herdenkingsactiviteiten. Het NiNsee is één van de eerste netwerken in Nederland die zich publiekelijk profileert en hard maakt voor het transparante verhaal over de volledige geschiedenis van het trans-Atlantische Slavernijverleden en de koloniale geschiedenis van Nederland.