Heropening Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer

Scheepswerf Wolthuis

De Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer heropent op zaterdag 11 juli a.s. weer de deuren voor bezoekers. Als gevolg van de RIVM-voorwaarden zijn er wel enkele restricties, zoals het bewaren van 1,5 meter afstand en mogen er niet meer dan 10 personen tegelijkertijd binnen zijn. De werf is voor bezoekers geopend op dinsdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 13:30 tot 16:00 uur. Op de website www.historischescheepswerf.nl is alle informatie te vinden.

De Historische Scheepswerf Wolthuis is een ambachtelijke, veenkoloniale Scheepswerf. De oude werflocatie op de hoek van het Borgercompagniesterdiep en de Noorderstraat in Sappemeer is met recht een historische plaats. In 1680 werd het eerste schip te water gelaten. Sindsdien zijn hier vele honderden houten en stalen schuiten, smakken, pramen, tasken, tjalken, schoeners en bolschepen gebouwd en gerepareerd.

Het is de enige overgebleven, nog herkenbare werflocatie in de veenkoloniën. Naast gereedschappen en machines zijn ook zeer interessante documenten en foto’s bewaard gebleven. Door de kleinschaligheid zijn er sinds de jaren twintig van de vorige eeuw weinig veranderingen doorgevoerd. De machines uit begin twintigste eeuw staan er nog, waaronder een knipschaar, ponsmachine, drukker en spantenbuiger.