Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum

Fotoreportage van het Maritiem Festival in het Zuiderzeemuseum op zaterdag 12 en zondag 1 augustus 2017, foto: Wil van der Velde

Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus zal het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het toneel zijn van het jaarlijkse Maritiem Festival. Op het programma staan tal van activiteiten. Vaar mee met een onderzoeksschip, geniet van zeemansliederen en shanty’s en kom meer te weten over het harde leven rond de Zuiderzee van ca. honderd jaar geleden.

Onderzoeksschip Hessel-Snoek speurt de bodem van het IJsselmeer af met behulp van sonarapparatuur. Naar verwachting zijn hier nog vele overblijfselen van oude nederzettingen en dorpen te vinden die uit verzwolgen zijn door de Zuiderzee. Op zaterdag en zondag vaart het schip vijf keer uit. Belangstellenden kunnen vooraf in de Marker haven een gratis kaart afhalen zolang de voorraad strekt.

Het Vrijstatig Volkje zal tijden het festival een speciaal voor het Zuiderzeemuseum gemaakte theater/muziekvoorstelling opvoeren. Hiernaast zullen verschillende shantykoren uit binnen- en buitenland te bewonderen zijn. Bezoekers vinden de koren bij de Marker haven, de muziektent, de Wieringer kapel, de visrokerij, en op het pleintje Kampen in de vissersbuurt.

Leven van de wind vertelt het verhaal van het harde leven rond de Zuiderzee van een eeuw geleden. Vissersvrouw Grietje, haar vier kinderen en grootmoe wonen in Zoutkamp in het huisje Leven op een kluitje. Bezoekers duiken in het leven van toen en ruiken de geur van ’s nachts gepelde garnalen en de kool op het vuur. Grietje is zelf aanwezig als hologram in dit roerige huishouden.

Kijk voor meer informatie op de website van het Zuiderzeemuseum.