Nestor Willem Vos ontroert tijdens kick-off campagne ‘Breng de Batavia aan Land’

De oude scheepsbouwmeester Willem Vos ontroerde met zijn persoonlijke toespraak: ‘Maak een mooie comfort stoel voor de oude dame, vergeet de stuurlast niet, bescherm haar tegen de regen.’ Willem was samen met Wethouder Ed Rentenaar en directeur Jan Vriezen één van de sprekers tijdens de kick-off van de campagne ‘Breng de Batavia aan Land’ .

Een miljoen euro is er nodig. Ongeveer drie ton is al binnen, mede dankzij de provincie Flevoland. Ed Rentenaar, wethouder van de gemeente Lelystad, onderschrijft het belang van de Batavia voor Lelystad en de provincie. Het schip is een sociaal monument: meer dan 1200 mensen hebben eraan meegewerkt. Sinds 1985 hebben meer dan 1000 deelnemers een scholingstraject gevolgd en een vak geleerd. Vele vrijwilligers uit stad en regio werken mee aan de instandhouding van het schip. Ed Rentenaar: ‘De Batavia op het land zal een geweldige landmark zijn met een grote aantrekkingskracht voor dit hele gebied, dat met de naam Bataviakwartier vernoemd is naar het schip.

Twee kanonschoten en een lied van het Shantykoor ‘Kantje boord’ geven het startsein voor de campagne. Eind 2019 hoopt Batavialand het beoogde bedrag binnen te hebben. Particulieren, fondsen en bedrijfsleven worden actief benaderd. Er wordt alles op alles gezet. Jan Vriezen: ‘Samen gaat het ons lukken!’

Kijk voor meer informatie op de website van Batavialand.