Replica Duyfken

Duyfken replica komt aan in Sydney

Het schip Duyfken was een Nederlands verkenningsjacht dat bekend is geworden als het eerste Europese schip dat Australië aan heeft gedaan. In 1606 vertrok het schip naar het huidige Papoea-Nieuw-Guinea en (Noord-)Australië onder kapitein Willem Jansz in opdracht van de VOC. Een replica van de Duyfken is gebouwd in Australië door de Duyfken 1606 Replica Foundation. Het schip werd op 24 januari 1999 gedoopt in Fremantle, West-Australië. Na enkele proefvaarten voer de Duyfken naar Nederland, via Indonesië, Mauritius en Zuid-Afrika.

Sinds 2012 lag de replica Duyfken in de haven van Fremantle, en werden er regelmatig tentoonstellingen gehouden op het schip. Hiervoor ontving de Duyfken 1606 Replica Foundation subsidie van de West Australische regering, maar daar kwam medio 2020 een eind aan. Zonder deze subsidie is de Foundation echter niet in staat om de Duyfken te onderhouden. Het Australian National Maritime Museum in Sydney hoorde over de situatie van de Duyfken en heeft aangeboden om het onderhoud van de replica op zich te nemen, op voorwaarde dat het museum de nieuwe eigenaar van de Duyfken wordt. De Foundation is hiermee akkoord gegaan. NB De Duyfken zeilde níet op eigen kiel terug, maar werd afgetakeld op een Chinese vrachtvaarder naar Australië vervoerd.

De replica zal voortaan in de Australian National Maritime Museum te bewonderen zijn, waardoor de historische maritieme connectie tussen Nederland en Australië behouden blijft. Update 18 juli 2023. Meer informatie