Smeedweekend Zuiderzeemuseum

Schermafbeelding 2017-05-15 om 16.49.05

Op zaterdag 20 en zondag 21 mei vindt het Smeedweekend plaats in het Zuiderzeemuseum. Op een groot aantal locaties in het buitenmuseum tonen ambachtslieden allerlei verschillende vormen van dit ambacht. Zo ontdekken bezoekers niet alleen hoe maritiem smeedwerk wordt gemaakt, maar ook hoe kunstenaars objecten maken met deze technieken. Een impressie van het ambacht en het evenement vindt u hier.

In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal; op 20 en 21 mei is dit het smeden. Verschillende ambachtslieden laten allerlei smeedtechnieken zien, zoals siersmeden, damast smeden, deur- en hangbeslag maken en het maken van maritiem smeedwerk in samenwerking met de Bataviawerf. In het Doe-het-zelf-paviljoen zijn de werkzaamheden van een goudsmid te zien en exposeren twee metaalkunstenaars. Op pleintje Kampen maakt kunstsmid Freaky Steel kunst met moderne technieken. Tijdens het Smeedweekend demonstreert hij onder andere een plasmasnijder. Verder beslaat een smid paarden en maken kinderen een ponyritje rond de kerk. Het Smeedlab is ook open. Hier slaan kinderen zelf aan het smeden; van een staafje ijzer maken ze hier hun eigen kunstwerk.

Gratis toegang met achternaam Smid
Tijdens het Smeedweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Smid (Hoefsmid, Smidt, Smit, Hoefsmit en van Smeden) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de ‘roots’ van het smeden. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 20 en 21 mei gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is. In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kunnen bezoekers aan de slag met Zuiderzeematerialen om hier hun creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten te ontdekken.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als één van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.