Topstukken in het Nationaal Archief

Donderdag 21 maart opende journalist en presentator Jort Kelder in het Nationaal Archief de tentoonstelling Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie. Aanleiding is de verkiezing in 2018 van het Plakkaat tot Pronkstuk van Nederland. In de expositie worden vijftien, uit de collectie van het Nationaal Archief afkomstige, documenten getoond die een belangrijke plek innemen in de Nederlandse geschiedenis getoond.

Naast het Plakkaat van Verlatinge zullen onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van Nederland en België, de Vrede van Munster, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix te bewonderen zijn. Bezoekers komen meer te weten over deze documenten door middel van contextstukken. Peter van Dongen, Mina Emad, Kathleen Ferrier, Lotte Jensen, de Kiesmannen, Arnout van Krimpen en Mehmet Tütüncü geven bij de opening onder leiding van Jort Kelder een ander perspectief op de topstukken.

Perspectief is een sleutelwoord van de tentoonstelling. De collectie stukken is immers slechts één perspectief. Bezoekers worden dan ook uitgenodigd om hun reacties op Topstukken achter te laten op een ronde tafel in het midden van de expositie.

Topstukken in perspectief – Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie is te bezoeken van 22 maart tot en met 5 januari 2020. Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Archief.