Vacature: Meyjes wetenschappelijk onderzoek bij HSM

Logo Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum, gevestigd in een monumentaal pand uit 1656, laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit, wat door experts wordt beschouwd als, een van de beste maritieme collecties ter wereld en die zich uitstrekt van de 16de tot en met de 21e eeuw. Bijna ieder aspect van de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis is in de collectie vertegenwoordigd. Naast tentoonstellingen op historisch vlak, toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars. Het museum bevindt zich in de top 10 van Amsterdamse musea en is daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers.

Stichting Het “Meyjes Fonds” heeft bij Het Scheepvaartmuseum een fonds op naam ingesteld voor een periode van vijf jaar. Hierdoor kan een wetenschappelijk onderzoeker worden aangesteld die studie zal verrichten naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw, met de Amsterdamse houten scheepsbouw als zwaartepunt.Voor de afdeling Collectie en Presentatie zijn we op zoek naar een:

Meyjes wetenschappelijk onderzoeker

In deze functie ga je wetenschappelijk onderzoek doen naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepsbouw en in het bijzonder de Amsterdamse houten scheepsbouw tot en met de negentiende eeuw en plaats je deze in een (inter)nationale context.

Een korte samenvatting van de werkzaamheden:

 • Doet onderzoek naar en op basis van onze museumcollectie en publiceert hierover;
 • Draagt bij aan verbetering van de documentatie over de collectie;
 • Draagt bij aan de presentatie van de collectie in permanente en tijdelijke tentoonstellingen;
 • Draagt bij aan de doelstellingen van de afdeling Collectie en Presentatie in het algemeen. Hiertoe behoort onder andere het volgen van relevante ontwikkelingen op het vakgebied en beantwoorden van inhoudelijke publieksvragen via de Bibliotheek.

Wie zoeken wij?

In deze functie krijg je de mogelijkheid om je talent verder te ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat je basiskennis en affiniteit hebt met de Nederlandse maritieme geschiedenis, in het bijzonder van de scheepsbouw en de techniekgeschiedenis. Ook ben je in staat om museale objecten centraal te stellen in wetenschappelijk onderzoek.

Jij hebt:

 • Afgeronde relevante WO-opleiding;
 • Kennis van en ervaring met geautomatiseerde collectieregistratiesystemen en overige relevante computersoftware (bv. Adlib);
 • Vloeiend in Nederlands en Engels.

Wat bieden wij?

Jouw werkplek bevindt zich in één van de mooiste musea van Nederland. Je werkt samen met enthousiaste collega’s die allemaal vanuit hun eigen discipline met passie voor Het Scheepvaartmuseum werken.

 • het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en valt in schaal 10. Het dienstverband wordt afgesloten met Stichting Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De Museum CAO is van toepassing;
 • een jaarcontract voor 16 uur per week;
 • 8% vakantietoeslag en 3,15% eindejaarsuitkering;
 • deelname aan pensioenregeling en korting op collectieve verzekeringen;
 • ruimte voor zelfontplooiing en ontwikkeling;
 • een museumkaart, vrijkaarten voor het museum en andere activiteiten.

Voldoe je aan de functie-eisen en herken je jezelf in het geschetste profiel? Stuur dan je cv en motivatie zo spoedig mogelijk maar uiterlijk 18 januari 2019 per e-mail naar: werkenbij@hetscheepvaartmuseum.nl.

Voor meer informatie over de inhoud van deze vacature kun je contact opnemen met Senior Conservator Jeroen van der Vliet, tel (020) 5232 222. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met de afdeling HR, tel. (020) 5232 425.

Het Scheepvaartmuseum streeft ernaar om met haar personeelsbestand een afspiegeling te zijn van de Nederlandse samenleving. In dat kader hopen wij van harte sollicitaties te ontvangen van kandidaten met diverse culturele achtergronden.