Biografie Sara Keijzer

Sara Keijzer MA (1982) voltooide na een opleiding Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht de Master Photographic Studies aan de Universiteit Leiden. Zij werkte als Media Adviseur bij ProRail aan de samenstelling van het audiovisuele bedrijfsarchief. Sinds 2011 is ze werkzaam als Conservator Fotografie & Film bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In deze functie ontdekte ze onder meer verloren gewaande negatieven van cineast en fotograaf Alphons Hustinx, verwierf ze hedendaagse fotoseries van gerenommeerde fotografen voor de museumcollectie, werkte ze samen met Coen Verbraak aan de documentaire ms Oranje. Schip naar de toekomst en is ze betrokken bij uiteenlopende publieksprogramma’s, publicaties en tentoonstellingen; waaronder I love Banda (i.s.m. Isabelle Boon, 2021) en Mens op Zee (i.s.m. Dutch National Portrait Gallery, 2022).

Sinds 2016 werkt Sara naast haar conservatorfunctie als hoofdredacteur van Fotografisch geheugen, het tijdschrift van het Nederlands Fotogenootschap.

Enkele publicaties:

Keijzer, S.C., ‘Meedeinen op een zee van liefde. ‘Love Boat’ als maritieme mythe’, in: Schokkenbroek, Joost, C.A. en Meer, S. de (reds.), Hoogtij. Maritieme identiteit in feesten, tradities en vermaak (Zutphen, 2013)

Bosmans, S., Keijzer S. en Spits, E., (reds.) De Koningssloep. Geschiedenis van een vorstelijk vaartuig (Zwolle, 2015)

Keijzer, S.C., ‘Ochtendgloren na een tropennacht. De ontdekking van een verzameling negatieven van Alphons Hustinx’, in: Spits, E. en Wildeman D. (reds.), Verzamelaars verzameld. Een eeuw collectioneren in Het Scheepvaartmuseum (Zwolle, 2016)

Keijzer, S.C. en Tabarki, F., ‘Voltooiing vermijdend. The ultimate sailor: under construction’, in: NRC Handelsblad 11 juni 2016

Sicking, L., Bosmans, S. en Keijzer, S.C. (reds.), Licht op het oudste scheepsmodel. Interdisciplinair onderzoek naar een raadselachtig museumstuk (Zwolle, 2017)

Keijzer, S.C., ‘Een werk van nationale betekenis. De promotie van de Oranje’, in: Bosmans, S. en Keijzer S.C. (reds.), ms Oranje. Koers gewijzigd (Zwolle, 2018)

Keijzer, S.C., ‘Door het objectief van de camera. Henri Ekama en de Nederlandse Noordpoolexpeditie van 1882-1883’, in: Keijzer, S.C., Koch, S. en D. Wildeman (reds.), Strijd om het ijs. Vierhonderd jaar ontdekking en exploitatie van de noordpool (Tielt, 2019)