Dordtse musea sluiten zich aan bij het Canonnetwerk

Peter Schoon (links) ontvangt het convenantbordje van Teus Eenkhoorn. Foto: Jeffrey Groeneweg

Het Dordrechts Museum en Het Hof van Nederland hebben zich aangesloten bij het landelijke netwerk van Canonmusea. Onder de vlag van de vensters van de Canon van Nederland plaatsen zij topstukken uit de eigen collectie in de schijnwerpers met als doel samen de geschiedenis van ons land te laten zien. In totaal leveren beide Dordtse musea acht topstukken voor de Canon van Nederland. Teus Eenkhoorn, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, reikte afgelopen zaterdag 31 oktober een convenantbordje uit aan museumdirecteur Peter Schoon, waarmee de samenwerking officieel werd gemaakt.

De Canon van Nederland neemt je in 50 vensters mee langs de belangrijkste gebeurtenissen, personen en voorwerpen in de Nederlandse geschiedenis. De Dordtse selectie concentreert zich op de vensters Maria van Bourgondië, De Opstand, Willem van Oranje, Rembrandt en De Statenbijbel. Ze laten zien dat Dordrecht in de vroegmoderne tijd een belangrijke speler was in de provinciale en landelijke politiek en cultuur.

Afgelopen zaterdag 31 oktober, tijdens de Dag van de Geschiedenis, is de Canon van Dordrecht als regionale canon gepubliceerd. Hierin zijn ook veel maritieme onderwerpen in opgenomen, zoals de Sint-Elisabeths vloed, de walvisvaart, en Dordtse kapers en piraten.
Meer informatie