VOC-schip Amsterdam verlaat voor vijf maanden Het Scheepvaartmuseum

VOC- schip Amsterdam en Het Scheepvaartmuseum

Op 7 september 2020 gaat het VOC-schip Amsterdam voor vijf maanden het dok in. Het schip, een replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam dat al sinds 1991 aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum ligt, heeft groot onderhoud nodig. Momenteel wordt iedere acht minuten water uit het schip gepompt, om te voorkomen dat het volloopt met water. Om de publiekstrekker te behouden is het museum een crowdfundingsactie gestart om de laatste 50.000 euro op te halen die nodig is voor de dokbeurt. Tijdens de dokbeurt van het VOC-schip Amsterdam, meert van 12 september 2020 tot en met maart 2021 de clipper Stad Amsterdam aan bij Het Scheepvaartmuseum.

Crowdfunding

Een groot gedeelte van de kosten voor de restauratie draagt Het Scheepvaartmuseum zelf. Dit is echter niet genoeg om alle noodzakelijke werkzaamheden te kunnen verrichten. Daarom heeft het museum een crowdfundingsactie opgezet om de laatste 50.000 euro rond te krijgen. Met dit bedrag kan Het Scheepvaartmuseum het schip waterdicht laten maken en worden werkzaamheden verricht om de binnenkant van het schip te conserveren. De crowdfundingspagina is hier te bekijken: voordekunst.nl/scheepvaartmuseum.

Clipper Stad Amsterdam 

Van 12 september 2020 tot en met eind maart 2021 ligt het schip de Clipper Stad Amsterdam aangemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. In deze periode is het schip elke woensdag en zondag geopend van 11-16 uur (let op: vertoon van een geldig identiteitsbewijs is verplicht). Daarnaast is het schip ook geopend op speciale weekenden zoals 12-13 september (openingsweekend), 19-20 september (tijdens Open Monumentendag) en 3 en 4 oktober (Weekend van de Wetenschap). In samenwerking met de Clipper Stad Amsterdam ontwikkelt Het Scheepvaartmuseum ook een publieksprogramma. Het schip is gedurende deze zeven maanden tevens beschikbaar voor diverse zakelijke evenementen. Meer informatie over de bezoekdata en -tijden, het schip en de programmering is te vinden op: hetscheepvaartmuseum.nl/clipper.