Stichting Blauwe Lijn

Stichting Blauwe Lijn

De Stichting Blauwe Lijn probeert de Nederlandse waterbouwkundige kennis uit het verleden toegankelijk te houden en te bevorderen dat die kennis ook door toekomstige generaties gebruikt kan worden. We doen dit onder andere door projecten op onderwijsinstellingen op alle niveaus (van basisschool tot universiteit). Watermeesters zijn een inspiratiebron voor de jongere generatie en de Nederlanders in het algemeen.

De Stichting Blauwe Lijn beheert een database met toegang tot scans van historische waterbouwkundige literatuur uit de periode 1500-1953. De database verwijst naar scans (pdf) van originele werken; dit kunnen boeken, tijdschriftartikelen en kaarten zijn. In de database zijn Nederlandse auteurs/ingenieurs opgenomen. Hierdoor hebben de meeste verwijzingen links naar projecten in Nederland, sommige naar projecten in de voormalige koloniën en sommige naar projecten elders die door Nederlandse ingenieurs ontworpen of uitgevoerd zijn. De links gaan naar collecties in bibliotheken van o.a. de Technische Universiteit Delft, Rijkswaterstaat, Delpher, KB, Google Books.

Inspiratieboekje: Het water geeft en neemt. De geschiedenis van Capelle aan den IJssel is verbonden met het water. De Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel heeft in samenwerking met onze stichting een handzaam boekje gemaakt hierover. Het boekje is voor € 9,95 te bestellen bij De Historische Vereniging van Capelle aan den IJssel.

Contactpersoon Stichting Blauwe Lijn: Henk Jan Verhagen, H.J.Verhagen@TUDelft.nl

Nieuwsbrief nr. 1 (31 augustus 2023)
Podcastserie Nieuwe Watermeesters: In 2021 hebben wij een podcastserie kunnen opstarten dankzij Theo Rietveld en de Hogeschool Rotterdam. De eerste afleveringen zijn te beluisteren onder de noemer ‘Nieuwe Watermeesters’ op SpotifyAnchor FMBreaker en Google Podcasts